Archiwum Najnowsze wpisy Odżywianie

5 zdrowych przekąsek na majówkowego grilla

Mimo że pogoda nas nie rozpieszcza, majówkowym tradycjom musi stać się zadość. Grillowanie w ten właśnie czas od kilku dobrych lat praktykuje większość Polaków. Nic przecież nie jednoczy nas tak bardzo, jak wspólny posiłek! Jednak pięć dni wolnego nie powinny stanowić dla nas przyzwolenia na leniwe obżarstwo z niezdrowymi potrawami w tle. Dlatego dziś przedstawiamy kilka zdrowych propozycji, które są świetną alternatywą dla tłustej kiełbasy i z pewnością wspaniale umilą nad ten czas.

Kolorowe szaszłyki

Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne! I na pewno nie będzie, jeśli wykorzystasz wszystkie dobrodziejstwa natury. Potrzebne będą przede wszystkim: kolorowe papryki, sporej wielkości pieczarki, mięso z fileta z kurczaka oraz czerwona cebula. I oczywiście patyczki do szaszłyków!

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki pokrój w grubą kostkę. Pierś z kurczaka zamarynuj w ulubionych przyprawach (świetnie smakuje z curry, imbirem, solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki). Składniki kolejno nabijaj na patyczki, by stworzyć kolorowe kompozycje. A następnie piecz je na grillu aż do miękkości. Szczególnie ważne, by dobrze upiec kawałki kurczaka! Podawaj z dipami: jogurtowo-czosnkowym, hummusem, paprykowo-pomidorowym.

Zdrowe kotleciki z indyka

Specjały kuchni greckiej czy arabskiej możesz przygotować również we własnym domu. Jednak o wiele zdrowiej będzie, jeśli wykorzystasz do tego najchudsze z możliwych mięs, czyli mięso indycze. Jest ono bardzo lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego sprawdzi się świetnie dla osób, które są na diecie. Warto zmielić takie mięso samodzielnie, wtedy masz pewność, że twoje kotleciki będą świeże i zdrowe!

Jak to zrobić?

Umytą pierś lub sznycle z indyka zmiel w maszynce do mielenia. Nie dodawaj jajka, bo kotleciki świetnie trzymają się bez dodatków, a jeśli dodamy jajko, będziemy musieli również dodać mąkę, która znacznie zwiększy ich kaloryczność. Dopraw do smaku, najlepiej mieszanką przypraw do dań greckich, ale możesz również użyć dużej ilości ziół oraz słodkiej papryki, by uzyskać podobny smak. Uformuj kotlety, delikatnie obtocz je w mące kokosowej, a następnie nabij na patyczki do szaszłyków. Piecz do miękkości. Podawaj z dipami: jogurtowo-ziołowym, pomidorowym, hummusem.

Kieszonki z pstrągiem i jarzynami

Nic tak bardzo nie nadaje się na grilla, jak pyszne, zdrowe ryby. Możesz wybrać pstrąga, który jest bogaty w kwasy omega 3 i fantastycznie smakuje przyrządzony na grillu. Jak jednak sprawić, by ryba nie rozleciała się w trakcie pieczenia, a zarazem zyskała mnóstwo aromatów? Oczywiście wsadzić ją do kieszonki z folii aluminiowej wraz z kompletem jarzyn!

Jak to zrobić?

Dokładnie umyj pstrąga i z pomocą pęsety wyjmij z niego ości, dzięki czemu unikniesz nieprzyjemnych sytuacji podczas jedzenia. Na dużym kwadracie z folii aluminiowej połóż pokrojone w słupki marchewki, pietruszki, a także pióra z cebulki, kilka rozgniecionych ząbków czosnku. Na tej wyściółce umieść rybę. Oprósz ją gruboziarnistą solą i pieprzem, a następnie pokryj resztą warzyw. Szczelnie zamknij kieszonki i piecz na grillu ok. 20 minut. Przed podaniem skrop cytryną.

Sałata z grillowanym kurczakiem

Kurczak to najprostsza rzecz do zrobienia na grillu. Piecze się znacznie szybciej niż kiełbasa, a zarazem jest zdrowszy. Dlatego warto pokroić go w mniejsze kawałki, zamarynować i upiec na tackach do grilla. Jak podawać? Z pyszną sałatą!

Jak to zrobić?

Porwij liście sałaty rzymskiej na małe kawałki. Pokrój czerwoną paprykę, ser feta, czarne oliwki oraz czerwoną cebulę. Dodaj kurczaka z grilla pokrojonego w kostkę, a następnie skrop domowym winegretem. Przygotuj sos w słoiczku, do którego wlejesz łyżkę musztardy dijon, pół szklanki oliwy, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz zioła. Wstrząśnij słoiczek i polej sałatę przed podaniem!

Łosoś pieczony w folii z pietruszkowym pesto

Kolejna, fantastyczna ryba, której smak zachwyca najbardziej wyrafinowane podniebienia. W dodatku jest banalnie prosta do przygotowania. Upiecz ją w folii aluminiowej z dodatkiem małej łyżeczki masła oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać nieco pietruszkowego pesto.

Jak to zrobić?

Pesto z pietruszki doda nie tylko oryginalnego smaku, ale też wzbogaci danie w mnóstwo witamin. Łosoś plus pietruszka to idealne połączenie, ponieważ ta zielona roślina zawiera w sobie witaminy z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach, a ryba właśnie takie tłuszcze zawiera. Zatem dodaj do blendera pęczek pietruszki pokrojony w mniejsze kawałki, sól, pieprz oraz odrobinę oliwy. Całość zblenduj na gładko i nakładaj na rybę lub na upieczony, ciemny chleb!

Zdrowe przekąski na grilla możesz wykorzystać w każdym momencie. Z pewnością przydadzą się w przyszłości w sezonie letnim. Są wartościową alternatywą dla kiełbasy czy karkówki, bo zawierają mnóstwo wartości odżywczych oraz smaku i aromatu.

5/5 - (1 vote)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *