Archiwum Odżywianie Ostatni wpis

5 pomysłów na ciepłe, zdrowe śniadania

Jesienią, gdy aura za oknem zdecydowanie nie sprzyja wczesnym pobudkom, warto zafundować sobie zdrowy początek dnia w postaci zdrowego, ciepłego śniadania. Taki posiłek o poranku naładuje nas energią, ale przede wszystkim rozgrzeje organizm i przygotuje go na zderzenie z jesienno-zimowym chłodem na zewnątrz. Nie masz pomysłu na szybkie, zdrowe, ciepłe śniadania? Koniecznie zapoznaj się z naszymi propozycjami!

1.       Jaglanka lub gryczanka – alternatywa dla owsianki

Najbardziej instagramowe śniadanie ostatnich kilku lat, czyli owsianka, to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów oraz źródło zdrowych węglowodanów. Jednak jej specyficzny smak może nie odpowiadać każdemu. Warto wiedzieć, że w supermarketach znajdziemy idealną alternatywę dla owsianych płatków górskich, na przykład bardzo neutralnych płatków jaglanych czy pysznych płatków gryczanych. Przygotowanie takiej gorącej, pobudzającej jaglanki czy gryczanki na śniadanie jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy Ci około 10 minut wolnego czasu na ugotowanie płatków na mleku, dodanie do nich łyżki miodu (pod koniec gotowania, a najlepiej po wystudzeniu) oraz ulubionych dodatków. To właśnie ziarna, pestki, orzechy, owoce i konfitury sprawiają, że każdego dnia możemy postawić na stole zupełnie nową jaglankę!

2.       Muffinki inaczej, czyli wytrawne, jajeczne, z warzywami

Jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów do przygotowania śniadań są zdecydowanie jajka. Specjaliści od diety paleo potrafią jeść je pięć razy w tygodniu i to na różne sposoby. Jednym z najciekawszych i najpyszniejszych sposobów, który wbrew pozorom, nie jest zbyt pracochłonny, są oczywiście muffinki jajeczne! Wystarczy pokroić ulubione warzywa, na przykład brokuł, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę oraz kukurydzę z puszki. Włożyć mieszankę warzyw do foremek na muffinki, a następnie zalać je doprawin

3.       Jajecznica z dodatkami

Jajecznica to śniadaniowy klasyk, kochany zarówno wśród fanów zdrowego jedzenia, jak i tych, którzy nie do końca zwracają uwagę na kaloryczność i wartości odżywcze tego, co jedzą. Ci drudzy serwują sobie jajecznicę z boczkiem lub szynką. Ci pierwsi mogą kombinować z różnymi innymi, a przede wszystkim zdrowymi składnikami! Jajecznica wspaniale smakuje z: cebulką szalotką, świeżymi liśćmi szpinaku, suszonymi pomidorami czy pieczarkami. Najważniejsze jednak, że możemy dowolnie zmieniać jej smak i wygląd, by nie popaść w rutynę!

4.       Szakszuka, czyli jajka sadzone na sosie pomidorowo-paprykowym

Szakszuka to tradycyjne, izraelskie danie przygotowywane na sosie paprykowo-pomidorowym, który możesz przygotować wcześniej, a nawet zawekować! Wystarczy podsmażyć na maśle klarowanym czosnek i drobno posiekaną cebulę oraz paprykę, a następnie dusić tę mieszankę z dodatkiem pomidorów. Całość dopraw do smaku, a na śniadanie wbij do środka kilka jajek i uduś je pod przykrywką. Jajko sadzone z sosem pomidorowym smakuje naprawdę wybornie, szczególnie w zimny, ponury dzień!

5.       Panini z rukolą i jajkiem sadzonym

Tego typu kanapki bardzo często podawane są w słynnych sieciówkach z fast foodem. Ty jednak możesz zrobić je w zdrowej wersji. Wystarczy pełnoziarnista bułka, usmażone jajko sadzone lub ugotowane jajko w koszulce, rukola i inne ulubione dodatki. Skomponuj swoją kanapkę tak, jak lubisz, a następnie podgrzej ją na grillu elektrycznym lub w piekarniku. Takie panini możesz też z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy i cieszyć się nim w porze lunchu!

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *